Original: http://uuaaradio.blogspot.com/2007/09/lars-vilks-expressen-och-den-virtuelle.html 2007-09-18

Link here: http://blog.lege.net/content/lars_vilks_expressen_och_den_virtuelle_terroristen.html

PDF "printout": http://blog.lege.net/content/lars_vilks_expressen_och_den_virtuelle_terroristen.pdf« Hem | FNs fredsdag 21 september – och rädslan för att dö... » | Växthuseffekten fortfarande under stark kritik » | Det här börjar bli löjligt... » | Nu kanske ni äntligen begriper rökningens politisk... » | Fråga: Är det någon som är villig att offra sig fö... » | 11 september: Nu visar även CNN det mystiska vita ... » | 11 september: "Varför är Sveriges intellektuella s... » | Alex, papegojan som begrep noll, är död » | Jag fick ett telefonsamtal från SVT idag: » | Mer magknip Putin upplöser regeringen »

Lars Vilks, Expressen och den virtuelle terroristen

Än en gång måste jag rikta ett stort tack till en uppmärksam läsare; Rapidact har lagt ned ett imponerande arbete på historien kring dödshotet mot konstnären Lars Vilks för den famösa rondellprofeten, samt chefredaktören för Nerikes Allehanda, Ulf Johansson, som publicerade bilden.

Som ansvarig för dödshotet har man pekat ut en Abu Omar al-Baghdadi, ledare för rörelsen den islamiska staten Irak. Men Expressens bild av den "fruktade" terroristen föreställer egentligen Abu Ayyub al-Masri, som representerar egyptiska islamiska jihad (samma organisation som den egyptiske CIA-agenten, Ali Mohammed tillhörde). Faktum är, om man ska tro på amerikanska officiella källor, som Kevin Bergner, talesman för den amerikanska militären i Irak, så existerar inte någon al-Baghdadi; han är en påhittad figur, en påhittad ledare för den "virtuella", påhittade terroristorganisationen islamiska staten Irak.

Den stora frågan, som Rapidact även ställt direkt till Expressen, är vad det är som driver dem att skapa sensation runt historien om dödsdomen och priset på Vilks och Johanssons huvuden. Så här kommenterade Rapidact på Expressen:
När ledarskribenten Anna Dahlberg säger citat: "att statsministern och svenska muslimer har hanterat krisen väldigt ansvarsfullt", hur tycker hon då att hon själv har hanterat den? Expressen och andra tidningar har valt att exploatera bluffen, det blir klirr i kassan för dem. Men de bör tänka på att de har ett ansvar när de agerar "budbärare" av denna typen av budskap, att någon sinnessvag kanske tar de falska orden på allvar och gör verklighet av dem?

Det mest fruktade och spektakulära terrornätverket al-Qaida klarar inte att göra en ordentlig videoinspelning. Citat Expressen: "Irakiske al-Qaidaledaren Abu Omar al-Baghdadi SÄGER på videobandet", vi får alltså inte se någon Abu Omar på bild.

Istället för att ställa upp för yttrandefrihet och utmana dessa skamfläckar för en religion, gömmer sig Expressen och resten av massmedia bakom det sensationella i att två svenskar utsatts för dödshot av förmodligen påhittade terrorister.
Man profiterar både på skräcken och på planterade, lögnaktiga uppgifter. Man hetsar karaktärssvaga och mentalsjuka att kanske försöka tjäna en hacka på att mörda ett par tämligen okända svenskar. Och man låter bli att följa den märkliga tråd som binder USA:s militär med denna påstådda terroristgrupp.
Cynismen är fasansväckande.

Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer

Vet du om det kommit något svar från Expressen?
Tror dock att dom inte frångår principen att vägra svara på denna sorts "kritik"...
Men, det är ändå viktigt att visa media att de lögner och grovt feltolkade fakta de presenterar svenska folket inte faller igenom hos alla.
Jag gör mitt lilla, med de små kunskaper och färdigheter jag har.
Däri ingår att med ex mejl visa att "hallå, här är en till som inte sväljer era lögner...."
Inte ett skvatt orolig över om jag trampar en finkänslig "journalist" på lilltån, hoppas istället att det gör rejält ont.
Trevligt vore om nån av dom kunde faktiskt vaknade.

Så en stor eloge till Rapidact!

Önskar att fler gör på det viset.
(sitter nu och skickar ett gäng "påminnelsemejl"...:)..)

/Conny

Det är i de fundamentalistiska muslimska diktaturernas intresse att starkt skilja vi och dom, de vill upprätthålla tron på det västerländska fördärvet. Vilks bilder faller dem rakt i händerna då kan de med hjälp av sina "proffsdemonstranter" (något annat existerar inte i en diktatur), i propagandasyfte öka klyftorna mellan öst- och västerländskt synsätt för att vidmakthålla sharialagarna, och i förlängningen givetvis sin een makt, på det viset behåller man folket i ett järngrepp. Vem vågar bryta guds lagar?

Ledarskribenten Anna Dahlbergs (tomma) ord om att Reinfeldt och svenska muslimer hanterat krisen väldigt ansvarsfullt, slår nu tillbaka hårt på dem själva. Försöker Expressen släcka eld med eld eller? Med ca 3000 kommentarer sammanlagt på Expressens debattsidor under helgen kan vi konstatera följande: Expressen gav Sverigedemokraterna och övriga hatgrupper en plattform att exploatera deras dåligt underbyggda skräcknyhet. Det blev en enda stor reklamkampanj för främlingsfientliga åsikter och hat. Det kan tyckas att varenda rasist med ett tangentbord i landet, har deltagit i debatten.

Tänk om Expressens girighet och sensationslystenhet kommer få Sverigedemokraterna att komma in i riksdagen på felaktiga grunder? Eller att de lyckas hetsa någon "Mijailovic" galning att mörda någon? Hur otroligt det än låter, så är vi där idag.

Expressen kommer ha enorma problem nu framöver med den svans de fått i deras kommentarsforum. Låt nu detta bli startskottet för riktig avslöjande journalistik på området, Expressen måste också tänka till extra gång innan de trycker på pressarna. Jag hoppas Expressen tar lärdom av allt detta och inte gör om samma misstag i framtiden.

Suck. Nu kvarstår bara att var och en av oss i tur och ordning ritar en egen liten muhammedfigur och limmar den på bilen eller plånboken. När alla har ritat sin egen muhammed så slutar diskussionen.

För övrigt kan vi ju även rita oss en julgubbe, en jesus, en georgebush, en hugochavez, en vaclavhavel - och en reinfeldt på samma gång.

LÖ skrev:
För övrigt kan vi ju även rita oss en julgubbe, en jesus, en georgebush, en hugochavez, en vaclavhavel - och en reinfeldt på samma gång.

För säkerhets skull kanske vi ska placera hela gänget i en homoerotisk ormgrop, också? Eller kanske i Carl Bildts bastuklubb?

MW

Hej, för er kännedom. Vet inte ännu om jag kan gå, men någon annan här kanske kan?:

(TA I SÅ FALL MED UTSKRIFT AV OVANSTÅENDE, JAG HAR GJORT EN PDF FÖR LÄTTARE UTSKRIFT, jag får själv ibland problem med att min browser låser sig när jag ska skriva ut från UUAA Radio.)

Resten citat från mail jag fick i går kväll:

Seminarium mot politisk islam
2007-09-03

Centralrådet för ex-muslimerna i Sverige och Humanisterna Stockholm inbjuder till öppet seminarium mot politisk islam och och för ett sekulärt samhälle. Deltar gör bl a andra den högaktuella konstnären Lars Vilks, Arne Ruth, publicist och fd redaktör för DN samt humanisterna Dilsa Demirbag-Sten och Ingwar Åhman-Eklund.

Datum: Tisdagen 18 september

Tid: kl. 18, 30 - 21 00 (samling kl 18.00, seminariet börjar kl 18.30)

Plats: Sveriges Radio, Studio 3, Oxenstiernsgatan 20

Inledning Karim Shamohammadi
Moderator: Nima Daryamadj

Medverkande:
Dilsa Demirbag - Sten, Humanisternas förbundsstyrelse. Mina Ahadi, ordförande för Ex- muslimerna i Tyskland. Lars Vilks, konstnär. Arne Ruth, före detta redaktör för DN, publicist, Mahin Alipour, ordförande för Ex- muslimerna i Skandinavien. Afsaneh Vahdat, ordförande för Ex-muslimerna i Sverige. Mahnaz Masori, vice ordförande för Ex-muslimerna i Sverige och Ingwar Åhman- Eklund, ordförande för Humanisterna Stockholm.

I decennier har människornas vardagsliv i Iran, Afghanistan, Saudiarabien och andra "islamiska länder" styrts av politisk islam. Den politiska islam har samma roll i 2000- talet som kristendomen hade under medeltiden.

Den har skapat fruktan och oro runtom i världen och har hittills dödat, avrättat, stenat, torterat och amputerat tusentals människor framförallt i Afghanistan, Iran, Nigeria och Irak.

I västvärlden försöker den begränsa de mänskliga rättigheterna genom att hota och trakassera dem som kritiserar islam. Ska vi låta de bakåtsträvande tankarna som tillhör det förflutna sprida sig i moderna länder?

Hur ska man motverka den rädsla som finns bland journalister och författare och vanligt folk för kritik av religioner och islam?

Hur ska vi göra för att bevara det sekulära samhället, yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna?

Välkommen! Delta och tyck till! Anmäl dig gärna till seminariet!

Afsaneh Vahdat, afsanehvahdat + yahoo.se tfn: 070-246 84 54
Humanisterna Stockholm, stockholm + humanisterna.se tfn: 08-32 01 75
Karim Shamohammadi, karimshamohammadi + yahoo.se tfn: 070-852 67 16

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • Biblioteket i Alexandria brändes ner, Bibeln skrevs om och UUAA Radio raderades... Det sistnämnda dock bara av misstag, av mig själv. Ingen katastrof, kära vänner, vi fortsätter att jobba för lite upplysning, lite avslöjande och lite skratt. Kan man skriva om historien så kan man skriva om en blogg. Och du får komma med nya kommentarer...
Min profil
(I en anda av fri information kopieras detta, medan envar har mitt tillstånd att på samma sätt sprida mina egna artiklar så länge det sker utan vinstsyfte.)