Original: http://uuaaradio.blogspot.com/2007/09/lars_vilks_expressen_och_den_virtuelle_terroristen_2.html 2007-09-19

Link here: http://blog.lege.net/content/lars_vilks_expressen_och_den_virtuelle_terroristen_2.html

PDF "printout": http://blog.lege.net/content/lars_vilks_expressen_och_den_virtuelle_terroristen_2.pdf« Hem | FNs fredsdag 21 september - och rädslan för att dö... » | Växthuseffekten fortfarande under stark kritik » | Det här börjar bli löjligt... » | Nu kanske ni äntligen begriper rökningens politisk... » | Fråga: Är det någon som är villig att offra sig fö... » | 11 september: Nu visar även CNN det mystiska vita ... » | 11 september: "Varför är Sveriges intellektuella s... » | Alex, papegojan som begrep noll, är död » | Jag fick ett telefonsamtal från SVT idag: » | Mer magknip Putin upplöser regeringen »

Lars Vilks, Expressen och den virtuelle terroristen II

av Leif Erlingsson
2007-09-19

Hej. Mikael har låtit mig skriva en uppföljning på Lars Vilks, Expressen och den virtuelle terroristen.

Eftersom jag i går kväll var med på ett seminarium om hur hemsk och farlig politisk islam och troende muslimer är, inför all världens TV-kameror, organiserat av Centralrådet för Ex-muslimer i Sverige och Humanisterna Stockholm.

Den aktuelle Lars Vilks - han med rondellhundarna - var förstås i panelen. Och Arne Ruth, publicist, fd redaktör på Dagens Nyheter. Och ett gäng ateistiska exiliranier samt några från Humanisterna Stockholm. Publiken på c:a 150 personer bestod till något större del av medlemmar av Humanisterna från olika delar av landet, samt av journalister och TV-kameror.

Nu visste de jag talade enskilt med, såväl journalisten och kamerakillen från FOX News, som Arne Ruth, att de här Expressen och SVT uppgifterna om hoten mot Lars Vilks och svenska företag från the Emir of the Islamic State of Iraq, Abu Omar al-Baghdadi, bygger på en enda källa - Rita Katz. Det är som om Expressen, SVT o.s.v. baserat sina nyheter på det jag skriver på min blogg, utan att göra en egen nyhetsvärdering. Det är det sista jag vill, men det verkar inte som Rita Katz har några problem med det. Eller Expressen. Eller SVT. I Rita Katz fall kan det förklaras med att hon visserligen är född i Irak, men uppvuxen och har fått sin utbildning i Israel (Middle Eastern studies på Tel Aviv University).

Dock kan jag förstå att dessa hot kan ha känts som lite opålitliga att grunda all denna islam-rädsla på, men ni behöver inte vara oroliga, för arrangörerna hade kommit överens med en speciell 'medlem av publiken', som fick tala först och fick extra mycket tid. Det var en uppenbarligen muslimsk man i traditionella kläder, med huvudduk - inte turban, som fick tillfälle att berätta att för honom var profeten viktigare än hans egen familj och barn. Det var pedagogiskt, humanisterna blev riktigt rädda för en sådan fundamentalism. Som till yttermera avslutades med på arabiska uttalade förtäckta hot mot Lars Vilks, som omedelbart översattes åt oss. Panelen myste. Humanisterna i publiken reagerade förstås med all den avsky man kunde förvänta, ville ha tyst på honom. Panelen talade om hur viktigt det var att alla fick höras. Och hur modig han var som öppet stod för vad han trodde på. Panelen applåderade föreställningen - vilket i och för sig kritiserades av delar av publiken efteråt.

Själv tänkte jag att det finns extrema fundamentalister som kan uttala förtäckta hot både här och där, men man behöver inte ställa upp dem inför alla TV-kameror, och på så sätt ge dem en plattform. Särskilt inte om fundamentalisten är muslim och USA tänker anfalla Iran - se GP och Telegraph.co.uk - och Ryssland och Kina gillar inte att det snackas om krig med Iran. Kort sagt, inte om världen är en krutdurk redo att gå i luften för minsta gnista.

Jag har stor sympati med Ex-Muslimernas antiauktoritativa hållning, att man ska kunna få säga, skriva och rita vad som helst. Vi ska inte ha någon slags hädelseparagraf. Och jag förstår att många av dem är besvikna på hur sekulariseringen av Iran, som de en gång varit en del av, vänts om mot religiös fundamentalism. Men de verkar förtränga eller vara helt omedvetna om att de just nu verkar för en utveckling som kommer att innebära atombombsregn över deras gamla hemland, och möjligen "Harmageddon". Jag tycker själv väldigt illa om falska auktoriteter, jag förstår Ex-Muslimernas känsla när 'alla' börjar lyssna på dem, med allt stöd och ryggdunk, att de nu måste känna "wow, äntligen släpper det, vi får media med oss", o.s.v.. Jag förstår verkligen att det inte är lätt att tänka klart då. Ändå behövs nu kalla huvuden mer än någonsin.

De allra mest naiva är ändå Humanisterna. Jag lyssnade på några av dem i kön. De lever verkligen i La-La land. De är rädda för fundamentalistiska muslimer som kanske ska ge sig på deras barn, om de har ritat en rondellhund, och de är jätteglada för sin plats i TV-strålkastarnas sken, men de har absolut ingen aning om att de kan medverka i att den krutdurk vi nu sitter på springer i luften.

Till sist, när publiken kunde ställa frågor så frågade en vän till mig panelen om källan till al-Baghdadi - hotet, om det fanns någon webbsite, etc. Ingen i panelen visste något om källan för hoten, man hänvisade till svenska SÄPO som 'visste att det fanns hot'. Dilsa Demirbag-Sten sa ungefär att "man vet ju att det finns hot". Att det fanns hot redan före detta. Jag själv fick ordet bland de sista i publiken, jag framhöll min sympati för Ex-Muslimernas sak men påminde att när bomberna faller över Iran är det barnen som först far illa och att i ett så känsligt läge som världen befinner sig i måste man vara mycket försiktig. Ingen i panelen önskade kommentera det.

Andra bloggar om: , , , , , ,

RÄTTELSE, 2007-09-19:  Jag kallade felaktigt Dilsa Demirbag-Sten för Mahin Alipour ovan, nu korrigerat.  Båda var med, men det var Dilsa som sa det där.

1 kommentar

Välkommen som gästskribent, Leif! Det var på tiden.
Är det inte fascinerande hur världens massmedia har "på känn" när det kommer att äga rum små möten på avlägsna platser i världen, som bekräftar hela deras dagordning?

Och de atestiska Humanisterna som förtrupp åt det sionistiska, fundamentalistiskt kristna Fox News, det måste kännas som en stor ideologisk triumf...

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • Biblioteket i Alexandria brändes ner, Bibeln skrevs om och UUAA Radio raderades... Det sistnämnda dock bara av misstag, av mig själv. Ingen katastrof, kära vänner, vi fortsätter att jobba för lite upplysning, lite avslöjande och lite skratt. Kan man skriva om historien så kan man skriva om en blogg. Och du får komma med nya kommentarer...
Min profil
(I en anda av fri information kopieras detta, medan envar har mitt tillstånd att på samma sätt sprida mina egna artiklar så länge det sker utan vinstsyfte.)