Om fräckheten inte fungerar?
av Jan-Olof Rönn
2008-03-10 08:05

Öppet brev till DN-ledarskribent Niklas Ekdal, Aktuellt SVT, Rapport SVT, Konflikt SR, Medierna Åke P, Publicerat@sr.se, studioett SR, P 1 Morgon, med kopia ytterligare några.

Hej Niklas Ekdal.

Det finns ett retoriskt knep, som makthavare tar till när de saknar argument eller måste klara sig ur en svår knipa; det är fräckhet.  Att fräckt förneka allt man tidigare sagt eller gjort.  Att tvärneka eller låtsas som inget egentligen har med detta att göra.  Det finns olika varianter.  Oavsett vilken är det själva fräckheten i sig som är medlet.
Fräckheten är sista halmstrået.

Dagens ledare "Skönmåla aldrig" är ett bra exempel på hur DNs ledarsida försöker använda fräckhetsmetoden.  Få ledarsidor i Sverige, och då skall vi veta att konkurrensen är hård, har som DN skönmålat USAs krig, bombningar, invasioner och inblandningar i andra länder.  Det har av DN beskrivits som "Humanitära åtgärder".  NATOs 78 dagar långa bombning av fd Jugoslavien med splitterbomber och upparbetat uran beskrevs av DN som "Humanitära insatser".
Nog skulle man kunna kalla det "skönmålning".

Men i dagens ledare heter det alltså "Skönmåla aldrig" och då är det militärer och politiker som skall skärpa sig!  Vad tycker ni som utpekas så om detta?

På samma sätt som de svenska ledarskribenterna efter andra världskrigets Stalingrad skrev annorlunda om Hitler och Tyskland, de var inte lika förtjusta längre, har nu DNs ledarsida anat att det kan finnas ett "Stalingrad" för dem att ta hänsyn till.  Presidents Bush beslut att tortyr är förenligt med USAs demokrati, USAs agerande i humanitära frågor och att kriget i Irak inte kan vinnas, liksom Vietnamkriget; har efter flera år fått DN att tänka.

DN behöver förbereda sig på tiden efter detta "Stalingrad".

DN börjar helt i sin avsaknad av självkritik att anklaga andra för "Skönmålning".

Men om nu inte fräckhet räcker?

Hälsningar

Jan-Olof Rönn
2008-03-10 08:05

PDF "printout"

Se även Korrar spekulerar, En ödesdiger undfallenhet, Gamla nyheter om fd Jugoslavien, DN-begravningar och andra artiklar du inte skrivit, fortsättning här på Intelligentsians blockering, och missa inte Jan-Olof Rönns texter på www.janolofronn.se.  Alldeles särskilt inte artiklarna om Mediernas uppgift samt om hur Medie-Begravningar går till!


Andra bloggar om: , , , ,