Grundlagsändring utan folkets mandat = Statskupp
av Olle Ljungbeck
april 2006


Grundlagarna är det fundament som demokratin och statsskicket vilar på. Det är också grundlagarna som garanterar att folkviljan kommer till uttryck och regering och riksdag inte ensidigt bestämmer utvecklingen i det svenska samhället. Detta framgår inte minst av grundlagens portalparagraf, "ALL OFFENTLIG MAKT UTGÅR FRÅN FOLKET".

För ändring av grundlag krävs två på varandra följande riksdagar med val emellan. Av förarbetena framgår att detta krav inte enbart är till för att grundlagsförändringen inte skall gå för snabbt utan fastmer för att folket i val skall kunna ta ställning till förändringen.

Vid två tillfällen 1998 och 2002 har regering och riksdag klart brutit mot vad som stadgas i grundlagen och förarbetena.

Vid båda tillfällena har regering och riksdag i lönndom ändrat grundlagen. 1998 gjorde man Riksbanken överstatlig och överordnad folkviljan. Utan att närmare gå in på vad denna förändring inneburit kan jag ändå nämna att Riksbanken i motsats till tidigare, nu prioriterar inflationsbekämpning framför sysselsättning?

Ändringen 2002 är om möjligt ännu allvarligare.

Bl a har svenska folkets rätt att kräva folkomröstning i EU-frågor satts ur spel av riksdagen. Denna har i all tysthet ändrat grundlagen så, att riksdagen ensam, och med ett enda beslut (istället för två som grundlagen stadgar), numera kan överlåta svenskt självbestämmande till EU, även om det strider mot svensk grundlag?

Någon medveten information om detta flagranta brott mot grundlagen och folket har givetvis inte skett. Man har medvetet satt demokratins mest fundamentala spelregler ur funktion.

När Lagrådet den 28 juni 2005 undersökte om regeringens påstående stämde - att den nya EU-konstitutionen inte stred mot vår svenska grundlag, sprack bubblan. Hade regeringen rätt, behövdes nämligen ingen folkomröstning för att Sverige skulle säga ja till EU:s konstitution utan det räckte med ett enda beslut av riksdagsledamöterna. Alla som vet hur stort svenska folkets motstånd var mot EU-konstitutionen inser att riksdag och regering som väl kände folkopinionen än en gång sökte lura oss.


Lagrådets konstaterade att visst strider EU:s konstitution mot vår grundlag, men det behövs likväl ingen folkomröstning? Riksdagen har nämligen tidigare (utan att höra folket) lagt till en liten mening i en grundlagsparagraf (RF 10 kap. 2 par.) som innebär att när det handlar om maktöverlåtelse till EU, då har folket fråntagits rätten att kräva folkomröstning. I stället beslutar riksdagen på egen hand och med bara ett enda beslut? Detta som skett medborgarna ovetande är inget annat än ett grundlagsbrott och en statskupp.

Därmed är det sålunda nu fritt fram för riksdagen att utan att fråga folket, överlämna vårt nationella självbestämmande över naturtillgångar som skog, allemansrätt, energi, gruvor, vatten, malmer, uran osv till vad EU kallar "gemensam politik"? Gemensam politik innebär för Sveriges del att vi i stort sitt avhänder oss vårt självbestämmande. Sverige medborgare har därmed inte rätt att bestämma över våra naturtillgångar och hur vi vill utforma vårt framtida samhälle.

Vad gäller skogen har man i tysthet sagt ja till en "gemensam skogspolitik". I dagarna har man diskuterat en "gemensam energipolitik". Från kanslihuset har det sipprat ut att EU vill att Sverige skall bryta Uran och bli uranproducent åt Unionen. Någon hänsyn tas därmed inte till vad som händer med vår natur.

Den som läser det här bör observera att Sverige är det land som har de överlägset största naturtillgångarna inom Unionen. Dessa vill EU nu bestämma över. Vem tror Du blir förloraren?

Med EU:s nya konstitution förlorar vi dessutom möjligheten att med veto förhindra maktöverlåtelse. Nuvarande krav på enhällighet försvinner och en EU-majoritet kan påtvinga oss en politik som folket inte vill ha. Typiska kommentarer till Lagrådets skoningslösa avslöjande är statsminister Göran Perssons förklaring i höstas, ATT HAN INTE KUNDE FÖRESTÄLLA SIG ATT FOLKETS GRUNDLÄGGANDE DEMOKRATISKA MAKTBEFOGENHETER HADE INSKRÄNKTS SÅ ALLVARLIGT - men han skulle undersöka om det stämde. Någon sådan efterforskning har han inte gjort, utan hoppas att folket skall nöja sig med detta brott som både strider mot grundlagen och folkviljan?

Till alla dem som läser denna artikel vädjar jag om att stå upp för Grundlagen och folkets makt som den står skriven i Grundlagens portalparagraf. Samtliga nuvarande riksdagspartier och regeringen kommer medvetet att försöka undvika debatt om det jag här redovisat. Oavsett om det blir "Alliansen" eller den "Röd- Gröna" koalitionen som vinner regeringsmakten kommer man att använda sig av den "förfalskade" grundlagen för att försvara att mer makt överförs till EU och Bryssel.

Vi är många som inte vill detta. Är Du en av oss? I så fall bör Du vara noga vid val av parti vid valet i September. Vad partierna än lovar i andra sammanhang kan inte uppväga att Sveriges folk förlorar sin möjlighet att själva forma vårt samhälle i framtiden. Då blir Sverige en koloni som skall förse övriga EU med råvaror etc.

Olle Ljungbeck
Gävle

april 2006


Fler artiklar av Olle Ljungbeck:

VATTEN ...... (oktober 2004)

Människans rättighet ..... (november 2004)

Detta innebär försvarsuppgörelsen som drivits igenom av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. (december 2004)

Demokratiskt systemskifte (januari 2005)

För vem är EU ett fredsprojekt? (januari 2006)

Med anledning av att Sverige kanske blir Uranleverantör till EU:s kommande kärnkraftsutveckling. (januari 2006)

Grundlagsutredningen (januari 2006)

Grundlagsändring utan folkets mandat = Statskupp (april 2006)

Naturtillgångarna (september 2006)

Ni är grundlurade Svenssons! (december 2006)